باتوجه به اینکه تاکنون صرفا شاهد تصاویر شبیهسازی شده و کامپیوتری از سیاهچالهها بودهایم، دیروز در یکی از رویدادهای مهم اخترشناسی برای اولینبار در تاریخ بشریت تصویری واقعی از یک سیاهچاله به نمایش عمومی درآمد.
همانطورکه در تصویر فوق نیز مشاهده مینمایید تعدادی از دانشمندان از سرتاسر جهان در پروژه مشترکی به نام تلسکوپ افق رویداد (Event Horizon Telescope) موفق به ثبت تصویری واقعی از یک سیاهچاله شدند.
سیاهچاله (Black Hole) بخشی از فضا-زمان است که با نیروی گرانش بسیار نیرومند است که همه چیز حتی نور و ذرات و تابشهای الکترومغناطیس را به خود جذب میکند که پس از جذب هیچ ذرهای از آن نمیتواند به بیرون برگردد که مرز این ناحیه از فضازمان را افق رویداد مینامند.
دانشمندان با کمک مشاهدات تلسکوپ افق رویداد موفق شدند در مرکز کهکشان M87 تصویری از یک سیاهچاله با جرمی بیش از ۶.۵ میلیون برابر بیشتر از خورشید را به گونهای به ثبت رساندند که در آن شاهد حلقهای روشن هستیم که خمیدگی نور در اطراف مرکز گرانش آن بسیار شدید است.
تلسکوپ افق رویداد مجموعهای از رصدخانههای مجزا در نقاط مختلف کره زمین از جمله قطب جنوب، هاوایی، آریزونا، فرانسه، اسپانیا، گرینلند، مکزیک و شیلی است که در مجموع اطلاعات مربوط به سیاهچالهای در فاصله ۵۵ میلیون سال نوری از سیاره زمین را به ثبت رساندند.