به تازگی یکی از محققان بلژیکی به نام آقای دیوید اولیویا اورایب (David Oliva Uribe) موفق به طراحی و ساخت نوع جدیدی از چاقوهای جراحی (smart scalpel) مختص مغز شده که علاوه بر طراحی متفاوت خود ، نسبت به چاقوهای معمولی از خطرات کمتری نیز برخوردار است.
همانطور که در تصویر هم مشاهده می نمایید این چاقو یا بهتر بگوییم ابزار با حسگر تعبیه شده در قسمت انتهایی خود قادر به اسکن بافت ها و نسوج مغز و نتیجتا تشخیص بافت های سرطانی می باشد. این چاقو به پزشکان کمک می کند تا ظرف مدت تنها ۰.۵ ثانیه بافت های سرطانی ای که در حال رشد و مراحل اولیه هستند را شناسایی نمایند بدون آنکه به بافت های مغز آسیبی وارد شود.
هر چند که این چاقو در حال حاضر صرفا بر روی مغز خوک و تومورهای سرطانی مصنوعی آزمایش شده است اما با این پیشرفت می توان امیدوار بود که در آینده ای نزدیک رسما وارد دنیای پزشکی و جراحی شود.
آقای اورایب اظهار کرده : در حال حاضر روش هایی نظیر MRI و فراصوت می توانند پیش از جراحی تومورهای مغزی را شناسایی نمایند ، اما عوامل مختلفی نظیر حس لامسه ، بینایی و تجربیات شخصی جراح در روند شکافتن سر ، جراحی و برداشتن تومورها دخیل هستند. اما این ابزار با روش اسکن بافت های مغزی می تواند کمک شایانی به علم پزشکی و جراحی نمایند تا حدی که می توان با تغییراتی در آن برای قسمت های دیگری نظیر شکم و روده نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
در انتها لازم به ذکر است که آقای David Oliva Uribe اولین کسی نیست که چاقوی هوشمند جراحی را طراحی کرده است زیرا در سال ۲۰۱۳ محققان کالج سلطنتی لندن (London’s Imperial College) موفق به طراحی و ساخت چاقوی هوشمندی شدند که قادر به تشخیص بافت های سالم و سرطانی از هم بود.